Oproti očekáváním Vatikánu se Světového dne rodin zúčastnilo pouze několik tisíc lidí, a to přesto, že místem setkání bylo tradičně katolické Mexiko. Původní odhady přitom mluvily až o jednom miliónu účastníků. 


     Tedy na takovou zprávu ani její neexistující pokračování jsem v médiích nenarazil. Nicméně možná jen proto, že sledování běžného zpravodajství popravdě mnoho času nevěnuji. A tak se jenom občas dovím, jakéže titulky mohli zhlédnout návštěvníci oblíbeného Seznamu, který reprodukuje novinky.cz aneb deník Právo. Například "Papež odpustil popírači holokaustu a rozzlobil Židy."

     Myslím, že nemusím rozebírat podivnou interpretaci veskrze pozitivního činu konce Týdnu modliteb za jednotu křesťanů. Ono totiž o žádnou informaci vykládající smysl zrušení exkomunikace čtyř tradicionalistických biskupů nešlo. Komerční média totiž přirozeně musí v první řadě zaujmout. A tak se tato zavádějící zpráva s mezinárodními kořeny dobře uchytila i v našich, historií značně pohnojených, podmínkách - mohli jste si ji přečíst na mnoha zpravodajských serverech a podle všeho i zhlédnout minimálně na jedné ze dvou televizních stanic, standardně označované jako Nejmenovaná.

     Než abych dále tepal naše mediální kruhy, do kterých bych se asi při tom bušení značně zamotal, vypíšu seznam těch médií, které sám sleduji. Tedy alespoň "velkou trojku":

 

Katolický týdeník 

Nenechte se mýlit, tyto noviny dávno nejsou pro starší půl století. V pestré směsi krátkých zpráv, inspirativních článků i perspektivních komentářů si každý najde své. Na internetu není vše, takže ve středu ráno..

 

 

Týdeník, o který se doma poperete...

  http://www.katyd.cz

 

Vatikánský rozhlas

Zde se dozvíte o kauze Mons. Lefebevra poněkud komplexněji a samozřejmě nejen o ní. Kromě oficiálních zpráv ze světa univerzální církve si můžete přečíst promluvy Svatého otce, komentáře k událostem ve světě, poslechnout si kázání kardinála Špidlíka...

 

Osobně si nechávám zasílat novinky e-mailem  

http://www.radiovaticana.cz

 

Tiskové středisko ČBK    

Za novinky z českých vod jsem vždy rád - jednak proto, že jsem informován o dění v domácí církvi, jednak obvykle nezaberou tolik času jako čtení textů z Vatikánského rozhlasu. Přesto se často vyskytnou i důležité delší texty jako např. Poselství ke světovému dni sdělovacích prostředků - tedy jeho překlad. 

http://tisk.cirkev.cz

 

     Budu rád, když se ozvete s kritikou nebo se podělíte o svůj způsob přístupu k médiím.