Chtěl jsem napsat o fenoménu jménem Facebook nějakou klasiku ve stylu nástroj sám o sobě ni dobrý ni špatný, ale nějak se mi to vleže u kamen rozleželo v hlavě, a tak přicházím s drobným popíchnutím.


Hédonismus

Hédoné znamená řecky radost či slast. Jak asi mnozí víte odvozená etika je spojována především s druhým z jmenovaných výrazů. Umění žít pak následníci Aristippa z Kyrény (435-365 př.Kr.) do dnešních dnů nalézají v maximalizaci slasti, libostí a vystříhání se bolesti. Pokud vám na tom nepříjde nic podezřelého a jste křesťané, doporučuji další samostudium. A pokud vám to příjde až příliš samozřejmě podezřelé, doporučuji (nám) totéž. Zdá se, že jsme odbočili, ale snad pouze nutně.

Facebook jako maximalizace libostí

Myšlenka má je prostoduchá, ale nějak si zkrátka potřebuji vysvětlit ten široký rozmach obyčejné sociální sítě mezi lidmi napříč computerizovanou civilizací. Budu mírný skeptik a nebudu zdůrazňovat skutečně přínosné možnosti, které oblíbené prostředí nabízí - racionální rozhodnutí těžko bude stát za takovou vlnou, a nebudu ani vyzdvihovat společenskou přirozenost člověka, která zrovna na něco takového čekala.

Píšete-li něco na zeď, dočkáte-li se hodnocení Líbí, přidá-li se kdo k vaší skupině - vždy se suma vašich libostí zvýší. Naopak opravdu zřídka, pakliže vůbec, dojdete za běžného povrchního provozu nelibosti. Pokud se věc netýká vašich opravdových přátel, nemáte problém - odfiltrujete, ignorujete, vypnete. Není nad širokou síť známých - bavíte se, užíváte si. To by v tom byl čert, aby se taková síť nerozšířila. Bohužel, pokud je na tom, co jsem napsal alespoň kousek pravdy, alespoň kousek Čerta na tom FB opravdu bude.

Jedním důvodem, proč případně nepoužívat Facebook je tedy osobní náklonost k hédonismu. Je to záležitost každého svědomí, nakolik se považuje imunní vůči sobectví, ke kterému virtuální realita někdy i nenápadně dovede.

Zrcadlo

Utopit se dá ve studně Narcisově, jindy se dá utopit, chce-li člověk domnělé zrcadlo rozbít. Mám pocit, že někteří zanevřeli na facebook, protože neunesli pohled na obraz skupiny lidí, které si sami zařadili do přátel a nepřestali sledovat. Nicméně je to opravdu tak - kromě pár reklam, ke kterým je beztak každý slepý, máte obsah daný výběrem okruhu lidí, ve kterém se pravděpodobně reálně pohybujte.

Chtěli bychom k nebesům, jsme však se zemí spjatí (myšleno patrně jinak než u básníka). A z té země nejinak než v potu tváře dáno je nám dobývat chléb.

Hédonismus nebo ne?

Facebook je motivací k promýšlení věcí kolem sebe a toho, jak je druhým říct

 

Facebook je zajímavou platformou ke sdělení toho jací jste a ke shlukování lidí podobného názoru. Já třeba čerstvě založil skupinu Za opravdovou univerzitu