Během lednového signálního tématu se objevily odkazy na mnohé zajímavé webové projekty. Sám jsem mnohé neznal a jsem rád za odkazy. Neméně cenná mně příjdou připomenutí známějších portálů. Jak potenciálu, který tyto mají, využívá běžný návštěvník? Existuje "webová hierarchie", od které (katolický) křesťan může očekávat základní oporu na cestě víry?

 


 

Obecná církev ve světě

Stránky České sekce Vatikánského rozhlasu jsou pro mě médiem, skrze které se cítím být součástí obecné církve. Z aktualit ukládaných v mailové schránce si vždy snažím vyzvednout alespoň většinu promluv Svatého otce (tématické série při týdenních generálních audiencích, promluvy před modlitbou Angelus, homilie ze slavností i z cest). Dále vybírám z kvalitních komentářů (P. Milan Glaser vlastní neodbývá; věřím, že se mu nadále bude dařit oslovovat dobré komentátory), převzatých i vlastních rozhovorů a reportáží, studnice encyklik a poselství v kontextu. Poslechnout si nedělní kázání kardinála Špidlíka také není od věci.

Co vůbec nedokážu odhadnout a velmi mě zajímá, je, kolik z Vás čtenářů přistupuje k Vatikánskému rozhlasu podobně. Nepatříte k takové skupině? Nemáte čas, zdají se Vám texty nesrozumitelné, nenapadlo Vás sledovat tento kanál systematicky nebo jste od toho po nějaké době upustili?

Vatikánské rádio, česká sekce

 

Místní církev v regionu

Na této úrovni dochází k poněkud nešťastnému nedostatku citu. Citu pro úroveň samotnou. Místními církvemi by měly být především diecéze - vždyť ty (mají) řídí(t) "apoštolské" autority. Ruku na srdce: kolikrát uvažujete v diecézním rozměru. Katolíci v globálním měřítku? Farníci v obci? Jistě. Ale "diecézané" v kraji? Existuje to slovo v živém slovníku vůbec? Obávám se, že podle toho vypadají i webové stránky některých diecézí. Myslím, že včetně mé vlastní - místa přitom tak živého katolicismu. Jak sympaticky oproti tomu působí pokus v Diecézi ostravsko-opavské (aktuální články, kalendář akcí, diář biskupa, fotogalerie).

Asi jako katolíci opravdu trpíme jakousi povrchní samozřejmostí své církevní identity a k naší škodě o mnohém nepřemýšlíme. Přesun pozornosti na církev v celém státě a její reprezentantku - Českou biskupskou konferenci - je strukturálně poněkud nešťastný (jaká je autorita a akceschopnost sboru lidí majících své vlastní místní povinnosti?). Ke cti této a jejího tiskového střediska však musíme říci, že prezentaci skrze oficiální stránky Katolické církve v České republice zvládá. Předpokládám, že obsah webu máte proklikaný. Sledujete aktuální zprávy? Osobně si nechávám zasílat novinky na mail a občas si nějakou zprávu přečtu.

 

Farní společenství v mikroregionu

Specifickým problémem farnosti je omezený počet členů. Snížíme-li tento o sumu lidí počítačově negramotných případně neuvědomujících si potenciál webu 2.0, zjistí autoři farních webových stránek, že tvoří nový web pro sebe a pár lidí ochotných na tvorbě spolupracovat. Tedy vlastně pro nikoho (místního; dobře na fotky se pár lidí mrkne, ohlášky či zpravodaj si přečte). Webová prezentace tak zůstává statickou informací pro kolemjdoucí.

Nevím, jaké jsou Vaše zkušenosti se zaváděním redakčních systémů. S ideály zapojení všech farníků schopných pustit počítač. Farní časopis by mohl vznikat, být čten a komentován za živa; plánování farního kalendáře by mohlo být věcí společnou a přehlednou; sdílení fotografií jednoduché a tvůrčí; stránky by zkrátka mohly být svědectvím, živé a životupomáhající. Argument, že se všichni znají a můžou komunikovat přímo, mně příjde scestný. Stovky lidí a jak pěkně do vlastních kmenů uzavřených...

Přidávám odkaz na pokus o novovýstavbu farních stránek. Boj s joomlou je vpravdě pln radostí i strastí. Mimochodem: už někdo založil to společenství tvůrců farních webů? Nějak ho nemůžu najít.

 

" Napište i vy, které weby vás zaujaly (..nebo něco tématického..)! Ale ne sem do komentáře (..tu budu rád, když se objeví reakce na nikoli řečnické otázky z textu..), ale do svého blogu a přiřaďte je k tématu měsíce na signály.cz. Stačí když do štítků napíšete 'tema:krestanske-weby' a objeví se zde:
http://www.signaly.cz/tema/krestanske-weby "