V tomto příspěvku najdete pár odkazů na dílčí zpracování tématu, které mi patrně leží dost na srdci a tedy i na jazyku, respektive v prstech nad klávesnicí. Zpětná vazba vítána.

Nejprve tedy článek vyhodnocující dotazníkový průzkum, na který jsem odkazoval v předminulém příspěvku. Zapojilo se více než 100 respondentů. Přestože se tento kvantitativní způsob šetření ukázal v kombinaci s podobou kladených otázek jako nevhodný, určitým příspěvkem do diskuze o vztahu křesťanů k životnímu prostředí snad je.

Myšlenkové základy degradace i regenerace krajiny – průzkum některých prvků katolického příspěvku


Některé další odkazy k problematice lze najít pod jedním z témat signaly.cz (i vy můžete zpracování tohoto tématu rozšiřovat - stačí přidat k Vašim blogovým příspěvkům, odkazům, videím štítek "tema:krasa-stvoreni" )

Téma: Krása stvoření

No a když už si troufám odkazovat především na mnou způsobené střípky příspěvku, odkážu tu ještě na mou bakalářku s tématem též poněkud spjatou.

Drobné sakrální objekty v krajině mikroregionu Olešnicko

Ono totiž čímkoli se člověk zabývá, může dost zahýbat s jeho vlastním pohledem na svět a hnát ho k návratu k oblíbenému tématu v různých podobách. Je potom poněkud riskantní, že práce, která má být seriózní sklouzne kamsi, kam nemá, ale nakonec...

Obraz světa, jak přede mnou vyvstal během zpracovávání dotazníkového průzkumu. Náboženství je v něm jakýmsi filtrem umožňujícím stavět i na podkladu (málo únosné) zkušenosti se světem, která samotná neříká, jaký svět je. S takovýmto filtrem lze vybudovat i samostatnou racionálně vybudovanou filozofii, která ve svých důsledcích umožní budovat i ty nejsmělejší konstrukce pracující přímo s pozorovanou hmotnou realitou. Jakmile však o uspořádané podzákladí není pečováno, nesamozřejmá základová půda ztrácí svou únosnost a kontrukce se hroutí. Myšlenky pochopitelně nasáty z okolí, samotný způsob dělení "věd" např. z Anzenbacherova Úvodu do filozofie