Co je vlastně posláním univerzity? Co vůbec je to, na co se dnes hlásí dobře polovina mladých lidí svého ročníku. Jenom škola?

Vzhledem k tomu, že podobné otázky nezaznívají skoro nikde, může překvapovat, že je klade absolvent technického oboru. Nicméně doufám, že každý vysokoškolák, má alespoň kousek touhy po odpovědi.

Snad následující promoční video není jen zachycením přemyšlování člověka, který si špatně zvolil obor, ale i výsledkem střetávání se s různými názory profesorů, docentů, doktorandů a dalších kolegů.

Universitas magistrorum et scholarium. Pokud jste zaslechli něco z myšlenek Josepha Ratzingera, poslouchali jste dobře. Inspirací se stala přednáška Benedikta XVI. na univerzitě La Sapienza (pravda přednáška, respektive návštěva papeže, se pro odpor studentů a pedagogů dané univerzity nekonala).

Cizí pro vás dost možná nebude pojem Magna charta universitatum. Jiný dosti užitečný text věnující se smyslu univerzity, který bohužel nemohu dohledat (ten text tedy), napsal rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Ono problémy univerzity vidí i lidé z jiných myšlenkových táborů. Takový projev profesora Davida Storcha může být užitečným cvičením ve věci rozlišování toho, čím univerzita má být, čím nikoli.

Před lety jsem chtěl založit facebookovou skupinu Za opravdovou univerzitu (právě její popis nese stopy té hamplovštiny) nyní si říkám, že jsou to možná křesťané, kteří mají cosi specifického (co) říci ke smyslu univerzity.

Společenství učenců a učených společně hledajících pravdu... Lze něco takového prohlásit za definici univerzity? Je to k něčemu? Má to k něčemu být? Zvu do přemyšlovacího společenství ►Smysl univerzity