Inspiraci potřebujeme všichni. Na internetu najdete vzorové životopisy, slohovky na rozličná témata, předvyplněné smlouvy... Možná se vám ale dlouho nedařilo najít slohový útvar, který vám zde exluzivně přinášíme. Napsat dobrý anonym není žádná legrace. Díky olešnickým farníkům máte nyní možnost přiblížit se alespoň formou opravdové klasice.

Došlo 14. prosince 1943:

Dustojny pane!

Dojmi ze svěcení oltaře

jde hlouček farníku, jedna řekne co nato říkáte? nu každemu se líby neco diť to sou černoši to že ma predstavovat neposkvrně početí? Tak cikanku to nam dalí sem na oltář? davno byla panna Maria stara lepší a ten sv Josef ten stary s lilyí jako živí a tenhle co pak byli všichni š čerňochu.

Za chvily druhy hlouček začne to je překvapení co myslela sem pod křížem že bude bolestna panna Maria co pak pod křížem prohlasila pana o sobě "Ja sem neposkvrnene početí? ta stara jo to byla jako živa odduševěla dojem svatosti ale toto. závěr byl pěkně vybarvují a toto nám sem dávají Na to sme zvědaví nebyly Pozorovatel.

V pečlivě uspořádaném šanonu jsem narazil na tento skvost až po napsání článku Zsinalý Ježíš a jiné lapálie. Slavnost svěcení nového mariánského oltáře proběhla na konci listopadu 1943. Uvidíme (třeba po letech), co přinese advent letošní: