Předpokládám, že během letošních Vánoc se opět zvýšil počet lidí disponujících "čtecím zařízením" se systémem Android. Opakuji proto postup pro rozchození Bible a čtecího plánu "Vezmi a čti" v mobilu/tabletu a přidávám vytvořený plán čtení pro rok 2015:

  • nainstalujete aplikaci ►And Bible
  • stáhnete ►zazipovaný adresář jsword obsahující plán čtení
  • adresář umístíte na paměťové kartě mobilu, tak aby existovala cesta typu sdcard/jsword/readingplan/VaC2015.properties (adresáře modules a mods.d slouží k uložení překladů Bible)
  • v samotné aplikaci And Bible po vyvolání "menu/Více.." je první položkou "Plán čtení". Vybrat plán čtení lze pomocí kliknutí na název plánu v levé horní části (kde se jinak vybírá jazyk a překlad/slovník/komentář). Ve výběru je (po správném nahrání souboru ►VaC2015.properties) možné zvolit plán čtení "VaC2015"
  • nespustíte-li plánovač 1. ledna a nesedí vám datum, je možné po výběru příslušného plánu čtení zvolit po najetí na Den 1 funkci z menu "Začátek 1 Led".
  • pokud přecházíte z jiného způsobu čtení, je třeba následně zvolit aktuální den (např. 6. ledna Den 6), vyvolat menu a zvolit "Hotovo", čímž se vám při dalším otevření plánu budou načítat pouze následující dny
  • máte-li nějaké nejasnosti, můžete se podívat na ►stránky vývojáře, případně psát sem do komentářů či na můj mail ([email protected])

Jak jsem již zmínil v předchozím článku, vývojář aplikace AndBible zprovoznil zobrazování deuterokanonických knih. Snažil jsem se opakovaně psát na [email protected]. Do České biblické společnosti jsem i zavolal. Dostalo se mi nadějné odpovědi, že věc se řešit bude, ale žádné další. Z tohoto důvodu jsem do zde odkazovaného archivu jsword.zip nevložil překlad, který používám (ten jsem stáhl z biblenet.cz). Docela mě to mrzí, pokud byste věděli o nějakém (kompletním) překladu s volnější licencí, sem s ním (skrze And Bible se dostanete k Bibli kralické, Českému ekumenickému překladu a několika dalším protestantským překladům). Vzhledem k tomu, že od vydání některých dobrých překladů uplynulo více než 70 let, nabízí se otázka, jestli by po vzoru kancional.cz, nebyly síly na dobrovolnické přepsání Bible do strojově zpracovatelné podoby a publikování bez licenčního omezení umožňující použití v aplikacích typu And Bible (viz projekt SWORD).