Skončil liturgický rok a s ním i "Rok brněnské diecéze", která byla založena před 230 lety - papežskou bulou ze dne 5.12. 1777. Celé stádce biskupa Vojtěcha ten fakt muselo zaznamenat. U příležitosti onoho do jisté míry kulatého výročí by bylo pěkné zamyslet se nad tím, co že to ta diecéze vlastně je a má-li vůbec pro život obyčejného člověka nějaký význam.


Dioecesis na papíře  
        V dobách staré (i když ne úplně dobré) římské říše byla pojmem diecéze označována finančně-správní jednotka. Neznámý přispivatel Wikipedie přímo tvrdí, že "císař Diocletianus tímto názvem označil nově zřízené správní jednotky nadřazené provinciím."
        Církve uznávající "apoštolskou posloupnost" daly pojmu nový obsah. Církevní právo mluví o diecezi takto:

"Diecéze je část Božího lidu, která je svěřena do pastýřské péče biskupovi v součinnosti s kněžstvem tak, že, spojena se svým pastýřem a jím skrze evangelium a eucharistii v Duchu Svatém shromážděna, ustavuje místní církev, v níž je skutečně přítomna a působí jedna svatá katolická a apoštolská Kristova církev."
(Kodex kanonického práva, kán. 369.)

katechismus následovně:

"Místní církev, kterou je diecéze (nebo eparchie), se rozumí společenství věřících křesťanů ve společenství víry a svátostí s jejich biskupem posvěceným v apoštolské posloupnosti." 
(Katechismus katolické církve, čl. 833.)

o biskupovi potom čteme toto:

"Aby se v církvi stále zachovalo evangelium celé a živé, zanechali apoštolové jako své nástupce biskupy a podstoupili jim své učitelské místo."
(Katechismus katolické církve, čl.77)

A realita?
        Zeptáte-li se českého katolíka: "Co pro tebe znamená tvá diecéze?" dost možná dostanete odpověď, ze které byste mohli vyčíst, že "místní církev" není než administrativním, formálním nahromaděním farností. Biskupovi pak připadá nemilá funkce zajišťování  oblíbených kněžských přesunů..ne, od toho tady máme generálního vikáře..tedy nástupce apoštolů de facto nemá jinou než reprezentativní funkci...
       Nepříjemný obraz, není-liž pravda? A nebo je to tak správně a církevní dokumenty pouze vyjadřují pohlednými definicemi mnohem syrovější skutečnost? Proč potom společenství, proč apoštolské učitelské místo biskupa?



Modlíte se za svou diecézi, nebo jste ji "dali k ledu"?