Jakkoli se zpravidla povýšeně stavím do role ctnostného mučedníka, který žije, ač ze života nic nemá, jedno si přiznat musím. Co do role příliš nezapadá. Ty občasné ataky radosti. Dostavují se zejména ráno a na jaře. Omluvou mi budiž, že je obvykle prospím. Horší, když přijdou zvečera.

Může se to nejspíš přihodit i vám. Třeba na Schodové. S hlavou skloněnou a smysly nepřítomnými přemýšlíte, jak ještě vylepšit práci, které jste se věnovali celý den. Když v tom vás do nosu udeří podezřelost rozkvetlé scenérie sálavě vlahého večera, do které básníci umísťovali všechno jiné, jen ne práci. Váhavě zpomalíte krok a uznale přiznáte Brnu zřetelný náskok. I po deseti letech jste doma ve vyšším vegetačním stupni. Chladnějším a opožděnějším. Vzhlédnete k zšeřelému nebi. A tím dosud příjemně teplým vzduchem ... ach ty b(B)ožská nádhero ... třepetavě křižuje netopýr.

Co je ale snad ještě nebezpečnější než podobné večery, jsou ona slunná rána. Jedna cesta takovým ránem vás může natolik promořit radostí, že odpustíte světu i nejhorší arteficielní zkaženosti. Tedy ne že by se člověk mohl kdy smířit s nadzemním elektrickým vedením a stožáry mobilních operátorů. Ale alespoň s domy řekněme, s některými.

Buky a jedle velebí Pána. Skalní výchozy a kamení velebí Pána. Úpatí a temena kopců velebí Pána. Ovšem i svídy a trnky velebí Pána. Též smrky a obilí velebí v tom medovém světle Pána. Pokud jste nemohli jinak a v přítomném vytržení hleděli na tu krásu celou cestu (vlakem), s překvapením můžete zjistit, že dokonce industriální partie města hoří živými barvami. Secesní fasády jsou samozřejmě v plném květu. A dokonce i Olivův svatostánek při umělém osvětlení je svým způsobem "capax Dei".

A tak můžete být parazitem civilizace, jejíž projevy se vám hnusí, nebo třeba hrubým vláknem v tapiserii lidských vztahů, a přece dotčeni kdesi uvnitř krásou, dál se protloukáte životem. Jsou to "jenom" dary smyslovosti? Nebo je na celém procesu důležitá spíše jaksi snílkovská část, která ty nálady a atmosféry neuchopitelně ukotvuje kdesi v přesažnu?