Tento rok je to rozhodně rozumné. Vánoční liturgie bude určitě vyžadovat větší míru soustředění a pozornosti, a bude také vyžadovat větší míru zapojení ze strany účastníků. Protože farní sbor bude schopen poskytnout těmto věcem potřebnou podporu, bude jeho přítomnost v liturgii velkou výhodou. Pozornost a soustředění jsou rozhodně důležité, protože bez nich by se mohlo stát, že by se lidé zapomněli modlit nebo že by nebyli schopni správně porozumět tomu, co se děje. Farní sbor také přináší další výhody. Například, pokud jsou účastníci liturgie zvyklí navzájem komunikovat, bude farní sbor schopen nabídnout vhodné prostředí pro takovou komunikaci. Farní sbor vánoční liturgii určitě doprovodí, ale je třeba mít na paměti, že každý bude muset udělat svou část, aby to bylo úspěšné. Pokud budou lidé schopni spolupracovat a soustředit se, bude to určitě dobrý zážitek pro všechny.

Ano, je rozumné, aby farní sbor doprovázel vánoční liturgii. Vánoce jsou vysoce liturgickým svátkem, který má svůj vlastní rytmus, a proto je vhodné, aby farní sbor doprovázel tento rytmus při slavení liturgie. Sbor by měl být schopen zpívat vánoční koledy a zpívat sborové písně, které jsou součástí vánoční liturgie.

Když jde o vánoční liturgii, doprovázení farním sborem může být užitečné, protože to poskytuje srozumitelné melodie a slova pro ty, kteří neznají liturgii nebo neumějí číst noty. Sbor také přináší více hlasitosti a duchovnosti do liturgie. To však neznamená, že by každý farní sbor měl doprovázet vánoční liturgii. Pokud neexistuje dobrý zpěvák nebo skupina zpěváků, kteří by byli schopni zpívat správně a v souladu s liturgií, pak je lepší, aby farní sbor nezpíval.

Je pravda, že ne všichni farní sboristé mají dobrou barvu hlasu ani dobrý rozsah, ale to neznamená, že by neměli doprovázet vánoční liturgii. Je důležité, aby si lidé uvědomili, že Vánoce jsou o vítězství lásky nad hněvem, o vítězství radosti nad smutkem. A pokud jsou farní sboristé schopni tuto myšlenku přenést do svého zpěvu, pak je to rozhodně dobré.

Někteří lidé si myslí, že farní sbor by neměl spolupracovat s kostelní liturgií během vánočních svátků. Domnívají se, že mnoho členů sboru nemá odpovídající hudební vzdělání a tudíž neumí pěkně, nebo dobře zpívat. Proto by prý měl být omezen jen na doprovázení zpěvů, které jsou široce známé a jsou srozumitelné všem. Jiní lidé si myslí, že vánoční liturgie by se měla odehrávat bez doprovodu sboru. Sbor by prý měl vystupovat pouze tehdy, pokud jsou všichni členové dobře vzděláni a umí spolehlivě zpívat. Existují však i tací, kteří považují spolupráci farního sboru s kostelní liturgií v době vánočních svátků za užitečnou a důležitou. Spolupráce sboru s kostelní liturgií může být pro někoho, kdo se nevyzná v hudbě, přínosem. Sbor může pomoci prostou liturgii obohatit a učinit ji bohatší. Také může pomoci lidem, kteří nevědí, jak se mají chovat během liturgie, aby se cítili více zapojeni. Farní sbor by měl proto být chápán jako důležitá součást kostelní liturgie.