Druhou částí mé signální sociální utopie se stává myšlenka na vytvoření webů, které primárně nikoli svým obsahem, ale podstatou svých tvůrcu budou pro křesťany záchytnými bójemi v internetovém moři. Signály jsou výtečným prostředím, ze kterého může vzejít vytvoření redakcí budoucích webů a propojení webů současných.


Malé shrnutí myšlenky projektu Bóje

1) těžit z principu, podle kterého dobří lidé tvoří dobré věci a trocha kvasu dokáže prokvasit celé těsto

2) motivovat vznik společenství lidí, kteří dokážou dobře psát na originální téma, nejlépe spojené s jejich (budoucí) odborností

3) vzniklé weby provázat odkazy, případně navíc využít portálu signály.cz

4) zapojit reklamu (výhoda provázanosti - pagerank; posun ze signálů na místo, na které patří), výtěžek motivací šefrédaktorovi, desátek signálům (odkazy, podpora dle následujícího bodu)

5) vývojaři kolem signálů by mohli dodávat redakční systém, grafici grafiku, hosting (necentralizovaný)

Naznačení obrazné

Ilustrace zachycující pozici (nejen) webových projektů křesťanů

A dále trochu nekonkrétně

Ve zmenšujícím se světě je opět reálné přiblížit se duchu prvotních církevních obcí. V prostředí, které maximalizaci osobního zisku považuje za přirozené a nutné, lze díky lanu víry vytvářet spojení, která svět nezná. Jistě, vzdělávejme se duchovně, rosťme ve víře (ať to lano není nití), ale využijme těchto spojení ve zcela reálném světě ekonomických vztahů.

O možnostech vzájemné výpomoci zase v nějakém jiném díle, nyní obecně o uchopení této příležitosti na částečně konkrétním příkladě.

Znáte všichni portály typu seznam a centrum. Zdánlivě málo používané ve srovnání s přímým vyhledáváním, avšak pro mnohé stále zůstávají "místy, kde začínají na internetu". O tom, že jsou plné nevhodného obsahu nemožno pochybovat. Nedokáží tisíce mladých křesťanů vyvinout v průběhu let vlastní bránu internetu?

Mám pocit, že vědomí společného Otce je spojení, které nemá ve světě obdoby. Lidé se (třeba s pomocí signálů) reálně znají. To je platforma, na které může výrůst nekonečně dobrých projektů.

Je pravděpodobné, že v budoucnu bude webová prezentace neodmyslitelnou součástí téměř každé služby či jiného povolání. Vytvořme jednotnou síť dříve než ostatní vrstevníci. Každá interakce pravděpodobně zvyšuje bohatství společnosti.

Pro množství známých mezi křesťany a pro autorizaci na signálech lze mnohem efektivněji než v rámci jiných portálů označovat vznikající weby za kvalitní. Pokud si signály udrží svou křesťanskou tvář a nerozpustí se ve snaze oslovovat mnohé, můžou tyto plody dobrých věřících lidí oslovovat reálným životem, nikoli pouze vzdálenými myšlenkovými konstrukty, nakolik obojí odráží Pravdu.

Až budete někdy tvořit web a bude se Vám zdát, že přes všechnu vlitou lásku a naději, kterou máte v Kristu, jste jenom ubohou bójkou v moři, vzpomeňte na lano víry a možnost spolupráce...

Píšu sice utopii, přece však je šílené vymýšlet věci bláhové či v bolestech rodit dávno zrozené (parafráze SS). Proto prosím laskavého čtenáře o pravdivou reakci. Nerad bych se do šíleností bořil stále hlouběji.