Tento článek původně neměl existovat, nicméně plánovaný příspěvek do diskuze k iniciativě Impulz 2009 se v průběhu jednoho nedělního večera poněkud protáhnul, a tak otvírám novou rubriku "sociální utopie". Nejprve tedy o vysokoškolských křesťanských společenstvích.


Na úvod pár shrnujících utopických bodů pro odpůrce rolování

1.) neztratit pohled na Krista

2.) rozlišovat

a) skupiny křesťanských studentů na jednotlivých fakultách (zde stačí, aby o sobě věděli formálně - zařazení do signálovských fakultních "společenství"; společné akce max. jednou do měsíce, mohly by se týkat profesní etiky.., toho, co křesťanovi na dnešní univerzitě chybí)

b) pravidelně se scházející společenství přátel

3.) hledat, motivovat především animátory společenství - nejlépe cca každý desátý křesťan-vysokoškolák (např. v Brně nárůst z dvanácti společenství v seznamu VKH na sto čtyřicet čtyři - cca)

4.) označit v rámci signálů logem IMPULZ 2009 reálná společenství, která jsou živá a ochotná přijímat nové lidi. Tohoto privilegia spojeného s umístěním do graficky přívětivého rozcestníku se dostane těm, kteří dokážou vytvořit profil dle následujícího bodu.

5.) podmínky pro udělení loga

a) krátká anotace společenství

b) společenství (aniomátoři) zformulují několik OTÁZEK, které považují za zajímavé (cíl - hledání lidí, kteří mají předpoklady k tomu, aby si rozuměli; dále mají podobný přístup k otázkám víry)

c) animátoři společenství absolvují společné formační setkání (zde též vhodno zakoupit nějaký netradiční módní doplněk - pro neskrytost vedoucích; výtěžek na signály)

6.) z OTÁZEK, jejichž počet bude dle podobnosti redukován, budou vytvořeny místní facebookové aplikace. Na základě zodpovězení dotazů po zájmu o jednotlivé OTÁZKY, budou navržena optimální společenství v tom kterém městě

 

S detaily začněme obrázkem..

Schéma (ne)fungování křesťanských společenství, verze 0.6

 

Na tři Boží ctnosti, které jako světlo prozařují náš svět, je kladen důraz v přípravě na velkou událost roku 2009 - návštěvu papeže Benedikta XVI. v České republice.

"Odlišnost věřícího křesťana vyrůstá ze tří vlastností, kterými jsou Boží ctnosti. Víra, naděje a láska jsou podstatnými znaky křesťana. Pokud se v jeho životě neuplatňují a nejsou zřejmé na jeho chování, je křesťanem jen podle jména, ale ne skutečně..." (z brožury Připravme se na návštěvu Svatého otce)

Středem, ke kterému by měli všichni hledět je Ježíš Kristus, Syn Boží, Spasitel.

Máme být Kristu podobni. Ovšem není ryba jako ryba. Každá je originální, přece však existují podobnosti barevného spektra. Ty je žádoucí nalézt a podle nich vytvářet hejna.

Ryby, které mají dobrý směr a jinou než malou velikost, musí převzít odpovědnost a vést. Je třeba rozlišovat, situace v každém hejně bude jiná.

Je dobře, že existuje médium (vlny), které může sloužit též jako moderátor.

 

A dále už méně obrazně

Vidím jako zásadní analyzovat, případně zveřejnit analýzy současného stavu. 300 000 vysokoškoláků... Kolika z nich se může iniciativa týkat? Určitě se - abych byl konkrétní - takovému VKH Brno nedaří oslovovat dostatek lidí? Je reálné při několikaprocentním podílu aktivních věřících, zapojit více než několik procent vysokoškoláků? Nemají konkrétní věřící studenti, o kterých víme, že se neúčastní života ve společenství, dobré důvody? Dokáže každý, kdo si stýská na množství lidí, kteří nerozvíjí svůj duchovní život ve společenství, odpovědět konkrétnímu člověku na otázku, proč by to měl dělat?

Je tedy skutečně žádoucí dávat nové a nové impulsy ke tvorbě společenství? O co to opíráme? Písmo, literatura, zkušenosti - někdo by měl vše shrnout do Prohlášení Impuls 2009. A jaké jsou představy a přání reálných vysokoškoláků? Dělal někdo průzkum "trhu"?

Pokud už popsaná fáze proběhla, tuším, že těžiště akce je ve "vedoucích" společenství. To nemusí být žádní extralídři, ti pravděpodobně ani nemají čas. Jak navodit atmosféru, že (skoro) každý může (zkusit) vést? Možná jsou lepší slova animátor, koordinátor. Kolik lidí je schopných animace? Mají dostečné vzdělání? Je ho potřeba? Účastní se formačních setkání (jsou-li jaká) dostatek lidí? Kde jsou ty kopy diecézních animátorů?

 

Akademická společenství a společenství přátel

Z osobní zkušenosti - MZLU - můžu říct, že tamější spolčo patří k druhému z naznačených typů. V čem je problém? Jakkoli je spolčo MZLU otevřené, jedná se o bandu přátel, kterou lze při zvoleném neformálním formátu těžko udržovat v počtu přesahujícím patnáct lidí. To znamená, že se nejedná o hledané společenství zachycující na úrovni univerzity studentsko-nábožensky neaktivní lidi, ale (jakkoli vítanou) specifickou nabídku pro některé.

Osobně mám za to, že je třeba najít společný cíl, který si skupiny křesťanských studentů jednotlivých univerzit (fakult) stanoví. Mnozí totiž nevidí důvod, proč by se měly "spolčovat". Vybavíme-li si (jakkoli neúspěšnou) iniciativu Impuls 99, nabízí se - dnes po dvaceti letech demokracie - možnost v rámci Impulzu 2009 věnovat se podobným tématům. Vždyť "občanská angažovanost" je něco, k čemu vybízí i církevní představitelé. Existuje nějaké společné téma, které lze sdílet napříč různými typy osobností? Je to jistě křesťanství, ale které prvky konkrétně? Sociální učení církve? Co přineslo evropské setkání univerzitních studentů?

Možná se mýlím, ale mám silný pocit, že malá pravidelně se scházející společenství jsou něčím jiným než (neméně potřebné) skupiny křesťanských studentů v rámci jednotlivých škol.

 

Jak najít to pravé společenství?

"Člověk, který s námi souhlasí v tom, že jistá otázka, která třeba nikoho jiného nezajímá, je neskonale zajímavá, ten může být naším přítelem. Vůbec se přitom nemusíme shodnout v odpovědi." C.S. Lewis

Možná je to bláhové, ale patrně bych využil potenciálu univerzitního města - velkého počtu lidí - k tomu, aby se spolčovali lidé podobných povah. Žijí-li aktivně ve farnosti, mají dost příležitostí střetávat se s pestrostí církve, stejný rozměr mají akce organizované pro všechny (třeba v rámci VKH).

Tuším, že úspěšnost přepodivných facebookových aplikací skládajících se z různých bláznivých otázek o nás a o druhých je způsobena nějakou rezonancí s přirozenou lidskou zvědavostí. Využijme tedy této a sestavme dotazník, jehož výsledkem bude hrubé rozřazení do povahově blízkých skupin - společenství přátel. Forma by mohla být jednoduchá: "Považujete následující otázky za zajímavé?" Za tímto dotazem by následoval seznam otázek dodaných animátory. Výběr několika z nich by vygeneroval společenství, která by mohla být pro absolventa dotazníku blízká. Tím spíš je nutno zapojit animátory opravdu všeho druhu.

 

Skončeme bláznivým příkladem


PSEUDOAKTIVNÍ KVAZIINTELEKTUÁLOVÉ

Adresa profilu www.signaly.cz/...

Brněnské hnízdo (především) vysokoškoláků, kteří rádi diskutují, debatují, pronikají do smyslu dění kolem sebe. V otázkách víry mnoho pochybují a nejraději by vše vlastním rozumem rozlouskli. Přesto mají, nebo se alespoň snaží o úctu k posvátnému, tajemnému, krásnému. Kromě virtuální diskuze (odkaz) se občas scházejí na ... k plkání o zásadních věcech universa a nápravě věcí lidských (a dalších otázkách, které pro změnu ostatní považují za nedůležité právem).

Akce určené pro společenství

  • Brno 20.10. Přednáška MSKA ... na Petrově
  • Brno 10.11. Přednáška z cyklu Tajemný svět víry
  • Brno 13.11. Filmový klub Jednoho světa
  • Boskovice 15.6. SKEPTIKON 2010
  • ... vernisáž, katecheze, literární večer, duchovní obnova, teologické plkání, ...

Fotoalba