Když v roce 2010 uveřejnily signaly.cz rozhovor "V otázkách ekologie nám opět ujíždí vlak", byl kněz a biolog Matúš Kocian poměrně exotickým zjevem českých katolických vod. Nenechme se mýlit, doménou řádově známějšího Marka Orka Váchy není environmentální etika. Tedy také, ale ne v rovině teorie věnované životnímu prostředí takovým způsobem, který by směřoval k politické praxi. Spekulace o vztahování se člověka/křesťana k ostatním živým tvorům a proměna soustředění se na tento vztah z volnočasové aktivity v povinnost je jistě zajímavá, ale nevytěžuje hlásanou naléhavost encykliky Laudato si´. Naléhavost, se kterou jednoznačně odsuzuje dominující technokratické paradigma.

Encyklika je "politická" a přes nutnou dávku naděje, má i cosi z apokalyptičnosti. Když slyším alarmistického Matúše Kociana, jinak mírného kněze žehnajícího zvířátkům, přemýšlím, co encyklika Laudato si´ může znamenat pro radikálního levicového aktivistu či politika. Nejen jihoamerického. Člověk má po přednášce chuť ustat s tím městským kapitalistickým pinožením a začít pěstovat na farském poli brambory.

https://img.signaly.cz/upload/5/e/8c2fb0a4856ac6dc5d24e28ad017d2/signaly.html

(pokud nefunguje "přehrávač": úvod, přednáška, diskuze)

"Ten, kdo chce zisk, neohlíží se na to, co za ním zůstává, a kapitalistický model ekonomiky tak dosud byl koncipován. Ekonomický model té mašinerie funguje tak, že příroda je považována za nevypčerpatelný zdroj surovin ... Není možný nekonečný růst blahobytu, to je lež, ovšem lež, které jsme my všichni, nebo většina z nás, podlehli - této naprosté iluzi, která nás vede do totálního krachu a propadu. Ale bohužel, ekonomika na tom až do dneška fungovala a funguje tak dále ... [Čína] ... Jedině tím, že se drancuje příroda a že se drancuje člověk, z kterého se stal novodobý otrok, můžeme mít my levné v podstatě všecko... Žijeme my v iluzi i oni žijí v iluzi, jenom proto, aby někdo mohl mít astronomické zisky, které koneckonců jsou stejně virtuální... Iluze bohatství, které si užilo několik generací, ale nyní v této době to končí ... Tady nejde o to, že nějací brontosauři okopávají stromečky v lese, to je také důležité, ale banalita ve srovnání s tím, v jakém světě vlastně žijeme a co se tady okolo nás děje, v čem jsme zmanipulovaní..."

Ve zvědavosti na reakce mladých lidí, kteří by ve své akčnosti a potenciální radikalitě mohli na impulsy Laudato si´ slyšet, jsem procházel signaly.cz. Moc jsem toho nenašel. Pár odkazů na reflexe "zelené encykliky" se tu objevilo samozřejmě zejména díky Neposedě:

Výzvy encykliky Laudato Si´ (diskuzní večer v Akademii věd ČR)

kulatý stůl na TV Noe (M. Kocian, I. Rynda, M.T. Zikmund)

Laudato si´: Sociální a/nebo ekologická encyklika (zamyšlení Petra Štici)

přednáška Marka Orka Váchy

článek Jiřího Zajíce

V místní blogosféře jsem (zatím) žádné velké, tedy vlastně žádné, bublání na téma encykliky nezaznamenal. Osobně jsem průběžně akcentoval důrazy, které jsou mi blízké, byť v mnohém dalším a důležitějším přirozeně trochu zanikají. Spojení krajiny domova a identity, detail typu důležitosti vyhlídkových bodů, povzbuzení k participaci na chodu obecních záležitostí. Co zaujalo vás? Doufám, že naléhavost až apokalyptičnost přednášky Matúše Kociana povzbudí k diskuzi, nebo přinejmenším k nezaložení "přelomového" a provokativního textu Laudato si´ do knihovny.