Před Cyrilem a Metodem se v rámci Dnů lidí dobré vůle uskutečnila u Velehradu odborná konference Farnost a nové komunikační technologie. Pár postřehů přináší její účastník. Protože úspěšně mnohé zapomněl jedná se vícéméně o pár odkazů a jeden nadhoz.


Web2you

Po úvodním slově arcibiskupa Graubnera, přednesl svůj příspěvek Mons. Giuseppe A. Scotti, tajemník Papežské rady pro sdělovací prostředky. Nejprve krátce zmínil naší historickou zkušenost s materialismem, poté se dotknul reality webu 2.0. You Tube, Facebook a Twitter, které opakovaně zmiňoval jsou prostorem komunikace a vytváření vztahů. Pomocí statistiky ilustruvaná masivnost fenoménu internet znamená nutnost a potřebu vypracovat nový jasný a stručný jazyk, který však musí pochopitelně oznamovat pravdu evangelia: Bůh je láska.

Jenom tak na okraj: z čísel mě zaujalo množství bloggerů, kteří mají hlavní příjem právě z blogu (půl miliónu z 20 milionů amerických blogerů). Vedle tohoto impulsu mě též řekněme zdánlivě značně neefektivní rozhovor s HejTim přivedl k utopické myšlence specifické síťě odborných webů.

Digital nation?

Svérázný polský profesor z univerzity v Ružomberku Tadeusz Zasępa mluvil o sociálních sítích s poněkud větším znepokojením. Zmínka o devalvaci pojmu "přátelství" ve virtuálním světě byla narozdíl od některých jeho dalších postojů na místě.

Něco praktického

Svěží pojednání Mariana Gavendy, šéfredaktora Katolíckych novín, bylo pro běžného tvůrce farního časopisu patrně nejpřístupnější. Z praktické zkušenosti nejen na základě soutěže farních časopisů FAČA (u nás vím jen o proběhlé soutěži farních webů) dokázal předat konkrétně použitelné výzvy:

1) nechť převažují články z místní tvorby (prostor k vyjádření, vyjití se svou vírou, svědectví - je dobré podepsat se pod článek; časopis je nejen zrcadlem, ale i motorem)

2) nementorský úvodník kněze se osvědčil

3) dobré je najít a podporovat schopného komentátora, fotografa,...

4) pozitivní zkušenost se speciály pro širokou veřejnost (třeba vánoční vydání)

5) nebát se vyjádřit k aktuálním problémům, aférám (nejlépe srozumitelným slovem odborníka)

6) stálý sponzor vyřeší napjatost farní kasy a vizuální přitažlivost farního plátku

Dále P. Marián hovořil o zvláštním historickém návratu. V dobách prvních křesťanů mělo velkou váhu vnímání okolního světa skrze IKONY - sám Kristus je kýmsi hmatatelným odkazujícím za; poté se rozvinula POJMOVOST a s ní šroubovaná teologie, které dnes možná nerozumíme, protože žijeme opět v době OBRAZŮ.

Odvážna interpretace

Dr. Radek Mezuláník z univerzity Jana Amose Komenského vyzval k tomu, abychom si udělali audit čtenářů, což patrně není příliš inspirující pro farnost, kde "každý zná každého" nicméně - při hlubším pohledu na věc - dobrá připomínka i pro takové prostředí. Následující zpracování průzkumu religiosity v českých zemích bylo, řekněme, odvážné.

Digibiskup

František Radkovský přispěl se zamyšlením, jehož variaci jistě bude možno vyslechnout na velké srpnové konferenci.

O webech

Přeskočíme do ticha vyšumělé nadhození rejpalských otázek Aleše Pištory (k čemu vlastně farní web?) a z téhož prostředí Pastoračního střediska pražského arcibiskupství (pastorace.cz, vira.cz, maria.cz, knez.cz) odkažme na weby doporučené P.Josefem Ptáčkem:

rubrika Internet na serveru pastorace.cz

Stránky http://internet.hypernet.cz/ s vyzdvižením bakalářské práce F.Jirsy

http://www.web-evangelism.com/

Na signálech?

Hledal jsem a nenalezl společenství lidí zabývajících se tvorbou farních časopisů či webů - tuším, že v malých poměrech většiny farností je určité sepjetí těchto dvou "médií" vhodným. Hádám, že pár tvůrců (přes složení velehradské konference) tu je. Mohlo by být podnětné vzájemné sdílení zkušeností.

Vytvořit databázi farních časopisů - ke každému připsat, které prvky se zdají dobré, jaké jsou slabiny. Podobně s weby (zde možno vycházet z Rozcestníku farností)

Nahrnout na jedno místo odkazy na teoretické základy našeho počínání...

Odkažte, nebo se vyjádřete k myšlence společenství.

Dodatek

Možná vás zajímá, o jakou šťávu se jedná v titulku článku. Inu prostředí bylo poněkud vznešenější, než jsem čekal. A tak se specialita v podobě pernatého kusu masa zalitého masovou štávou s kusy ovoce a koření, které doma obvykle na talíř nedáváme dostala až do názvu příspěvku.